Dymek Marta
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Dostępność
wypożyczone
(2)
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
(2)
Wypożyczalnia Binarowa
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(469)
Dymek Marta
(-)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(249)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Ławnicki Lucjan
(221)
Goliński Zbigniew
(201)
Popławska Anna (literatura)
(200)
Roberts Nora (1950- )
(199)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(184)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(182)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(172)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(163)
Jachowicz Stanisław
(159)
Fabianowska Małgorzata
(156)
Rzehak Wojciech
(143)
Steel Danielle (1948- )
(142)
Zimnicka Iwona (1963- )
(140)
Prus Bolesław (1847-1912)
(139)
Zarawska Patrycja (1970- )
(139)
Lech Justyna
(138)
Rolando Bianka
(131)
Mickiewicz Adam
(129)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(128)
Ludwikowska Jolanta
(125)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(121)
Drewnowski Jacek (1974- )
(121)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(120)
Czechowicz Józef
(119)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(119)
Zarawska Patrycja
(118)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(114)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(114)
Mazan Maciejka
(111)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(110)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(109)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(108)
Liebert Jerzy
(105)
Siudak Jacek
(105)
Spirydowicz Ewa
(104)
Marciniakówna Anna
(103)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Krentz Jayne Ann (1948- )
(101)
Napierski Stefan
(101)
Słowacki Juliusz
(101)
Masterton Graham (1946- )
(97)
Coben Harlan (1962- )
(96)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Szulc Andrzej
(94)
Kraśko Jan (1954- )
(93)
Shakespeare William (1564-1616)
(93)
Głowińska Anita
(91)
King Stephen (1947- )
(91)
Mróz Remigiusz (1987- )
(91)
Orzeszkowa Eliza
(91)
Webb Holly
(91)
Wilczek Piotr
(90)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(89)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(89)
Kraszewski Józef Ignacy
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Asnyk Adam
(86)
Dąbrowska Maria (1889-1965)
(86)
Bogdziewicz Monika
(84)
Clark Brenda
(80)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(79)
Sekuła Elżbieta
(79)
Sandemo Margit (1924- ). Saga o ludziach lodu
(78)
Baudelaire Charles
(77)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(77)
Siewior-Kuś Alina
(77)
Chmielewska Joanna (1932- )
(75)
Kasprowicz Jan
(75)
Kierszys Zofia (1921-2000)
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(74)
Maliszewski Karol
(74)
Polkowski Andrzej
(74)
Supeł Barbara
(73)
Szal Marek
(73)
Conrad Joseph (1857-1924)
(72)
Gawryluk Barbara (1957- )
(72)
Kornhauser Julian
(72)
Rozwadowski Stanisław (1923-1996)
(72)
Grabowski Andrzej (1947- )
(71)
Lem Stanisław (1921-2006)
(71)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(71)
Włodarczyk Barbara (nauczycielka)
(71)
Nowak Ewa (1966- )
(70)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Weganizm
(3)
Potrawy jarskie
(2)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kulinaria
(1)
Temat: miejsce
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(3)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Hobby i czas wolny
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Jadłonomia : kuchnia roślinna : 100 przepisów nie tylko dla wegan / Marta Dymek. - Wydanie II. - Warszawa : Wydawnictwo Dwie Siostry, 2017. - 282, [6] stron : fotografie kolorowe ; 22 cm.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziecie w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień Dobry TVN" autorki "Jadłonomii", najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 28,5 cm.
Marta Dymek jest autorką bloga Jadłonomia.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Znana autorka książek kulinarnych i blogerka Marta Dymek, prezentuje ciekawe podejście do kuchni roślinnej. Wykorzystując polskie warzywa sezonowe, przedstawia przepisy na oryginalne dania, pochodzące z całego świata. Jeżeli cenisz sobie połączenie tradycji i świeżego spojrzenia na codzienne dania, ta książka z przepisami jest dla Ciebie. Udaj się w kulinarną podróż po odległych zakątkach świata, za towarzyszy posiadając warzywa, które znaleźć możesz na półce w osiedlowym sklepie. Autorka przemierzyła prawie 50 krajów, zbierając przepisy, które pozwalają spojrzeć na zwykłe warzywa w zupełnie innym świetle. W końcu kuchnia roślinna to nieskończone źródło kulinarnych inspiracji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Binarowa
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64/Wyp. (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej