Weganizm
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Poradniki i przewodniki
(6)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
(5)
Wypożyczalnia Binarowa
(1)
Wypożyczalnia Libusza
(1)
Autor
Dymek Marta
(3)
Kapela Jaś (1984- )
(1)
Krajewska Zuza (1975- )
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Ładocha Daria
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(6)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(2184)
Przyjaźń
(1412)
Rodzina
(1406)
Tajemnica
(1208)
Miłość
(1146)
Weganizm
(-)
Relacje międzyludzkie
(928)
Śledztwo i dochodzenie
(811)
Zabójstwo
(690)
Nastolatki
(584)
Rodzeństwo
(584)
Zwierzęta
(581)
Dziewczęta
(547)
Policjanci
(512)
II wojna światowa (1939-1945)
(507)
Sekrety rodzinne
(503)
Trudne sytuacje życiowe
(491)
Magia
(472)
Małżeństwo
(421)
Uczucia
(411)
Wybory życiowe
(405)
Życie codzienne
(403)
Dzieci
(395)
Relacja romantyczna
(392)
Literatura polska
(376)
Powieść amerykańska
(371)
Osoby zaginione
(370)
Ludzie a zwierzęta
(344)
Matki i córki
(334)
Żydzi
(334)
Uczniowie
(331)
Przestępczość zorganizowana
(328)
Powieść polska
(319)
Psy
(308)
Podróże
(296)
Poszukiwania zaginionych
(294)
Uprowadzenie
(283)
Koty
(267)
Dziennikarze
(266)
Pisarze polscy
(266)
Boże Narodzenie
(255)
Wakacje
(255)
Zemsta
(255)
Arystokracja
(248)
Chłopcy
(247)
Dziadkowie i wnuki
(235)
Zakochanie
(229)
Seryjni zabójcy
(224)
Prywatni detektywi
(222)
Historia
(212)
Władcy
(207)
Wojsko
(205)
Ojcowie i córki
(202)
Powieść angielska
(194)
Język polski
(191)
Studenci
(190)
Wojna 1939-1945 r.
(190)
Polacy za granicą
(181)
Dojrzewanie
(178)
Pisarze
(177)
Samotność
(176)
Spisek
(169)
Ludzie bogaci
(166)
Wsie
(165)
Lekarze
(164)
Mężczyzna
(158)
Las
(154)
Marzenia
(153)
Czarownice i czarownicy
(150)
Dziecko
(144)
Obyczaje i zwyczaje
(144)
Wojna
(144)
Śmierć
(143)
Pamiętniki polskie
(140)
Polityka
(138)
PRL
(137)
Pomaganie
(135)
Duchowieństwo katolickie
(132)
Filozofia
(132)
Poezja polska
(132)
Trauma
(132)
Władza
(131)
Kradzież
(130)
Przyroda
(130)
Sztuka
(130)
Śmierć bliskiej osoby
(130)
Kłamstwo
(129)
Zdrada
(129)
Zabójstwo seryjne
(128)
Przeprowadzka
(126)
Politycy
(125)
Literatura
(124)
Walka dobra ze złem
(123)
Krainy i światy fikcyjne
(122)
Opieka nad zwierzętami
(122)
Spadek
(119)
Młodzi dorośli
(117)
Ucieczki
(116)
Zdrada małżeńska
(115)
Prowincja
(114)
Kultura
(113)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(6)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Reportaż problemowy
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(6)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Filozofia i etyka
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Jadłonomia : kuchnia roślinna : 100 przepisów nie tylko dla wegan / Marta Dymek. - Wydanie II. - Warszawa : Wydawnictwo Dwie Siostry, 2017. - 282, [6] stron : fotografie kolorowe ; 22 cm.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziecie w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień Dobry TVN" autorki "Jadłonomii", najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 28,5 cm.
Marta Dymek jest autorką bloga Jadłonomia.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Znana autorka książek kulinarnych i blogerka Marta Dymek, prezentuje ciekawe podejście do kuchni roślinnej. Wykorzystując polskie warzywa sezonowe, przedstawia przepisy na oryginalne dania, pochodzące z całego świata. Jeżeli cenisz sobie połączenie tradycji i świeżego spojrzenia na codzienne dania, ta książka z przepisami jest dla Ciebie. Udaj się w kulinarną podróż po odległych zakątkach świata, za towarzyszy posiadając warzywa, które znaleźć możesz na półce w osiedlowym sklepie. Autorka przemierzyła prawie 50 krajów, zbierając przepisy, które pozwalają spojrzeć na zwykłe warzywa w zupełnie innym świetle. W końcu kuchnia roślinna to nieskończone źródło kulinarnych inspiracji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Binarowa
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się, jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery.
„Polskie mięso” to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia - tego, jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wegańskie desery : 100 przepisów / Marta Krawczyk. - Warszawa : SBM, 2018 - 192 strony : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Zbiór wypróbowanych przepisów na apetyczne desery przyrządzane bez nabiału i jaj to najlepszy dowód na to, że kuchnia wegańska jest pełna inwencji, smaków, aromatów i kolorów. Wbrew pozorom wegańskie desery to nie tylko sałatki owocowe, lecz także ciasta, ciasteczka, czekoladowe przysmaki, musy, kremy i mnóstwo innych pyszności, które zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienie. Okazuje się, że lista produktów roślinnych, jakimi można zastępować składniki tradycyjnych deserów, jest niezwykle bogata, a możliwości ich łączenia wręcz nieograniczone.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Lidla. pl.)
Na okładce: Kompedium wiedzy o zdrowej kuchni i nowoczesnych trendach żywieniowych wraz z 75 przepisami.
W książce "Jeść zdrowiej" postaraliśmy się zebrać wszystkie najważniejsze, najbardziej aktualne informacje na temat zdrowych produktów, ich właściwości odżywczych i zastosowania, popularnych diet i nowych zaleceń żywieniowych. Stworzyliśmy kompendium wiedzy uzupełnione aż o 75 przepisów na dania zgodne z pięcioma trendami żywieniowymi. Znajdziecie tu pomysły na przekąski, obiady, desery, a także na świąteczne potrawy wegetariańskie, wegańskie, fit, bez laktozy i bez glutenu. Przy tworzeniu przepisów do tej książki ich autorzy, Daria Ładocha i Karol Okrasa (gościnnie), współpracowali z dietetykiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świętujemy! : roślinne przepisy na uroczystości i święta / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2019. - 287, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Świętujemy! to książka, która ma na celu zbliżyć do siebie ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą „wszystkożercy” ; fleksitarianie oraz tacy, którzy na dobre wyeliminowali produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojego menu. Ta książka to kompozycja ponad stu wspaniałych i stuprocentowo roślinnych przepisów na świąteczne śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest nieodzowne i niezastąpione. Wegański świąteczny stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. W wegańskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni oraz entuzjasta warzyw w ciekawych, smakowitych odsłonach. Autorka bierze pod nóż regionalne receptury. Przedstawia je w wersji bezmięsnej z ciekawym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Smakoszu! Zatop więc zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu wegańskiej wersji gulaszu myśliwskiego. Może spróbujesz też bezkrwawego roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem a la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem. Te święta nie mogą się nie udać! [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Libusza
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/Wyp. (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej