Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(469)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(-)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(249)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Ławnicki Lucjan
(221)
Goliński Zbigniew
(201)
Popławska Anna (literatura)
(200)
Roberts Nora (1950- )
(199)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(184)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(182)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(172)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(163)
Jachowicz Stanisław
(159)
Fabianowska Małgorzata
(156)
Rzehak Wojciech
(143)
Steel Danielle (1948- )
(142)
Zimnicka Iwona (1963- )
(140)
Prus Bolesław (1847-1912)
(139)
Zarawska Patrycja (1970- )
(139)
Lech Justyna
(138)
Rolando Bianka
(131)
Mickiewicz Adam
(129)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(128)
Ludwikowska Jolanta
(125)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(121)
Drewnowski Jacek (1974- )
(121)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(120)
Czechowicz Józef
(119)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(119)
Zarawska Patrycja
(118)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(114)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(114)
Mazan Maciejka
(111)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(110)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(109)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(108)
Liebert Jerzy
(105)
Siudak Jacek
(105)
Spirydowicz Ewa
(104)
Marciniakówna Anna
(103)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Krentz Jayne Ann (1948- )
(101)
Napierski Stefan
(101)
Słowacki Juliusz
(101)
Masterton Graham (1946- )
(97)
Coben Harlan (1962- )
(96)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Szulc Andrzej
(94)
Kraśko Jan (1954- )
(93)
Shakespeare William (1564-1616)
(93)
Głowińska Anita
(91)
King Stephen (1947- )
(91)
Mróz Remigiusz (1987- )
(91)
Orzeszkowa Eliza
(91)
Webb Holly
(91)
Wilczek Piotr
(90)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(89)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(89)
Kraszewski Józef Ignacy
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Asnyk Adam
(86)
Dąbrowska Maria (1889-1965)
(86)
Bogdziewicz Monika
(84)
Clark Brenda
(80)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(79)
Sekuła Elżbieta
(79)
Sandemo Margit (1924- ). Saga o ludziach lodu
(78)
Baudelaire Charles
(77)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(77)
Siewior-Kuś Alina
(77)
Chmielewska Joanna (1932- )
(75)
Kasprowicz Jan
(75)
Kierszys Zofia (1921-2000)
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(74)
Maliszewski Karol
(74)
Polkowski Andrzej
(74)
Supeł Barbara
(73)
Szal Marek
(73)
Conrad Joseph (1857-1924)
(72)
Gawryluk Barbara (1957- )
(72)
Kornhauser Julian
(72)
Rozwadowski Stanisław (1923-1996)
(72)
Grabowski Andrzej (1947- )
(71)
Lem Stanisław (1921-2006)
(71)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(71)
Włodarczyk Barbara (nauczycielka)
(71)
Nowak Ewa (1966- )
(70)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kultura stołu
(1)
Temat: czas
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39/Wyp. (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej