Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(13)
Forma i typ
Książki
(13)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(11)
wypożyczone
(2)
tylko na miejscu
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
(8)
Wypożyczalnia Libusza
(2)
Wypożyczalnia Rożnowice
(3)
Cicha Czytelnia BB
(1)
Biblioteka Młodych BB
(1)
Autor
Baranowska Natalia
(2)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(2)
Mizieliński Daniel (1982- )
(2)
Bareiss Hermann
(1)
Bender Anna
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Brunetti Ilaria (1987- )
(1)
Butturini Paula
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Eco Umberto (1932- )
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Grudzińska Zofia
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jankowska Dobromiła
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Mah Ann
(1)
Maréchal Anna
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Solier Stéphane
(1)
Spence Charles
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Łapiński Paweł (1985- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(6)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(13)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura norweska
(1)
Temat
Kobieta
(2173)
Rodzina
(1398)
Przyjaźń
(1395)
Tajemnica
(1201)
Miłość
(1142)
Kultura stołu
(-)
Relacje międzyludzkie
(926)
Śledztwo i dochodzenie
(806)
Zabójstwo
(687)
Nastolatki
(583)
Rodzeństwo
(582)
Zwierzęta
(579)
Dziewczęta
(540)
Policjanci
(506)
II wojna światowa (1939-1945)
(505)
Sekrety rodzinne
(499)
Trudne sytuacje życiowe
(487)
Magia
(470)
Małżeństwo
(419)
Uczucia
(410)
Wybory życiowe
(404)
Życie codzienne
(402)
Dzieci
(395)
Relacja romantyczna
(392)
Literatura polska
(376)
Powieść amerykańska
(371)
Osoby zaginione
(366)
Ludzie a zwierzęta
(341)
Matki i córki
(333)
Uczniowie
(329)
Żydzi
(329)
Przestępczość zorganizowana
(324)
Powieść polska
(319)
Psy
(301)
Podróże
(296)
Poszukiwania zaginionych
(291)
Uprowadzenie
(281)
Pisarze polscy
(265)
Dziennikarze
(264)
Koty
(263)
Wakacje
(254)
Boże Narodzenie
(252)
Zemsta
(252)
Chłopcy
(244)
Arystokracja
(243)
Dziadkowie i wnuki
(232)
Zakochanie
(229)
Seryjni zabójcy
(220)
Prywatni detektywi
(218)
Historia
(212)
Władcy
(207)
Wojsko
(204)
Ojcowie i córki
(198)
Powieść angielska
(194)
Język polski
(191)
Wojna 1939-1945 r.
(190)
Studenci
(188)
Polacy za granicą
(180)
Pisarze
(177)
Dojrzewanie
(176)
Samotność
(176)
Lekarze
(164)
Ludzie bogaci
(164)
Spisek
(164)
Wsie
(164)
Mężczyzna
(157)
Marzenia
(151)
Las
(150)
Czarownice i czarownicy
(149)
Dziecko
(144)
Wojna
(144)
Obyczaje i zwyczaje
(143)
Śmierć
(143)
Pamiętniki polskie
(140)
PRL
(136)
Polityka
(136)
Pomaganie
(135)
Duchowieństwo katolickie
(132)
Filozofia
(132)
Poezja polska
(132)
Trauma
(131)
Sztuka
(130)
Kradzież
(129)
Przyroda
(129)
Zdrada
(129)
Władza
(128)
Śmierć bliskiej osoby
(128)
Kłamstwo
(127)
Przeprowadzka
(126)
Zabójstwo seryjne
(126)
Literatura
(124)
Politycy
(124)
Opieka nad zwierzętami
(122)
Krainy i światy fikcyjne
(121)
Walka dobra ze złem
(121)
Spadek
(119)
Młodzi dorośli
(116)
Ucieczki
(115)
Prowincja
(114)
Kultura
(113)
Publicystyka polska
(113)
Temat: czas
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1801-1900
(1)
1918-1939
(1)
Temat: miejsce
Włochy
(3)
Polska
(2)
Świat
(2)
Amerykanie za granicą
(1)
Europa
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Gatunek
Opracowanie
(4)
Przepisy kulinarne
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Esej
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Poradniki
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Relacja
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(6)
Kulinaria
(6)
Etnologia i antropologia kulturowa
(4)
Kultura i sztuka
(2)
Psychologia
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
13 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MAG/7972 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Paula Butturini i John Tagliabue, amerykańscy dziennikarze włoskiego pochodzenia, koniec lat 80. spędzili w Polsce, Czechosłowacji i Rumunii. Ona została pobita w Pradze podczas Aksamitnej Rewolucji, on został postrzelony w Bukareszcie, przygotowując materiał o upadku Ceausescu. Przeżył, lecz popadł w ciężką depresję. Paula wywiozła wówczas Johna do Rzymu, gdzie leczyła go czułością i... dobrym jedzeniem - z pozytywnym skutkiem. Wzruszająca opowieść o wydobywaniu z rozpaczy, miłości, kuchni i kojącej atmosferze Włoch.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Libusza
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Cicha Czytelnia BB
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. CZYT/641/642/1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MAG/1585 (1 egz.)
Wypożyczalnia Rożnowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Roż/MAG/909 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak przygotować hiszpański chłodnik albo brazylijskie pralinki? W nowej książce autoróe słynnych Map odwiedzicie 26 krajów z 5 kontynentów i poznacie najróżniejsze przysmaki. Zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ i francuskich mistrzów kuchni. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało, i dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Libusza
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opis wg okładki.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań i składników w albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak przygotować hiszpański chłodnik albo brazylijskie pralinki? W nowej książce autorów słynnych „Map” odwiedzicie 26 krajów z 5 kontynentów i poznacie najróżniejsze przysmaki. Zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ i francuskich mistrzów kuchni. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało, i dowiecie się, jak przyrządzić pyszne dania ze wszystkich stron świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Młodych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64(02.053.2) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Gastrophysics" 2017.
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Rożnowice
Brak informacji o dostępności: sygn. 64/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
OBIAD W RZYMIE HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU. Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94/Wyp. (1 egz.)
Wypożyczalnia Rożnowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Praktyczne Ciekawostki Historyczne.pl)
Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość. Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi. Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej "Okupacji od kuchni", zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438)/Wyp. (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej