Produkcja żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
(3)
Autor
Harari Yuval Noah (1976- )
(1)
Liberti Stefano (1974- )
(1)
Mazur Krystyna (tłumaczka)
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Nicewicz-Staszowska Ewa. Tłumaczenie
(1)
Ritter Wolfgang (1948- )
(1)
Shapiro Paul (1979- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
Pszczelarze
(1)
Temat
Kobieta
(2184)
Przyjaźń
(1412)
Rodzina
(1406)
Tajemnica
(1208)
Miłość
(1146)
Produkcja żywności
(-)
Relacje międzyludzkie
(928)
Śledztwo i dochodzenie
(811)
Zabójstwo
(690)
Nastolatki
(584)
Rodzeństwo
(584)
Zwierzęta
(581)
Dziewczęta
(547)
Policjanci
(512)
II wojna światowa (1939-1945)
(507)
Sekrety rodzinne
(503)
Trudne sytuacje życiowe
(491)
Magia
(472)
Małżeństwo
(421)
Uczucia
(411)
Wybory życiowe
(405)
Życie codzienne
(403)
Dzieci
(395)
Relacja romantyczna
(392)
Literatura polska
(376)
Powieść amerykańska
(371)
Osoby zaginione
(370)
Ludzie a zwierzęta
(344)
Matki i córki
(334)
Żydzi
(334)
Uczniowie
(331)
Przestępczość zorganizowana
(328)
Powieść polska
(319)
Psy
(308)
Podróże
(296)
Poszukiwania zaginionych
(294)
Uprowadzenie
(283)
Koty
(267)
Dziennikarze
(266)
Pisarze polscy
(266)
Boże Narodzenie
(255)
Wakacje
(255)
Zemsta
(255)
Arystokracja
(248)
Chłopcy
(247)
Dziadkowie i wnuki
(235)
Zakochanie
(229)
Seryjni zabójcy
(224)
Prywatni detektywi
(222)
Historia
(212)
Władcy
(207)
Wojsko
(205)
Ojcowie i córki
(202)
Powieść angielska
(194)
Język polski
(191)
Studenci
(190)
Wojna 1939-1945 r.
(190)
Polacy za granicą
(181)
Dojrzewanie
(178)
Pisarze
(177)
Samotność
(176)
Spisek
(169)
Ludzie bogaci
(166)
Wsie
(165)
Lekarze
(164)
Mężczyzna
(158)
Las
(154)
Marzenia
(153)
Czarownice i czarownicy
(150)
Dziecko
(144)
Obyczaje i zwyczaje
(144)
Wojna
(144)
Śmierć
(143)
Pamiętniki polskie
(140)
Polityka
(138)
PRL
(137)
Pomaganie
(135)
Duchowieństwo katolickie
(132)
Filozofia
(132)
Poezja polska
(132)
Trauma
(132)
Władza
(131)
Kradzież
(130)
Przyroda
(130)
Sztuka
(130)
Śmierć bliskiej osoby
(130)
Kłamstwo
(129)
Zdrada
(129)
Zabójstwo seryjne
(128)
Przeprowadzka
(126)
Politycy
(125)
Literatura
(124)
Walka dobra ze złem
(123)
Krainy i światy fikcyjne
(122)
Opieka nad zwierzętami
(122)
Spadek
(119)
Młodzi dorośli
(117)
Ucieczki
(116)
Zdrada małżeńska
(115)
Prowincja
(114)
Kultura
(113)
Temat: miejsce
Chiny
(1)
Gatunek
Poradnik
(1)
Publicystyka
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Biologia
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Nauka i badania
(1)
Ochrona środowiska
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu. Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy. Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy. Dziennikarz ostrzega: obecny system żywieniowy jest nie do utrzymania. Pora poważnie się zastanowić, co dalej...(https://aros.pl/ksiazka/wladcy-jedzenia-jak-przemysl-spozywczy-niszczy-planete)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/Wyp. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nadchodzi kolejna rewolucja naukowa, a historia dzieje się na naszych oczach: odkryto sposób na wytwarzanie wystarczającej ilości jedzenia dla wciąż rosnącej ludzkiej populacji. Ziemia ledwo dyszy. Wzrost zaludnienia i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę sprawia, że przemysłowa hodowla miliardów zwierząt stała się ze wszech miar szkodliwa. Nie ma nic naturalnego w kurze, której podaje się stymulatory wzrostu i hoduje w szopie z kilkudziesięcioma tysiącami innych, ani w krowie czy świni, które wraz z paszą wchłaniają obłędne ilości antybiotyków. Dlatego trwają zaawansowane prace nad produkcją i komercjalizacją czystego mięsa - nie pochodnej soi czy seitana, ale prawdziwego mięsa - tworzonego bez udziału zwierząt. Naukowcy zapewniają, że rozwój mięsa z tkanki zwierzęcej nie da fałszywego mięsa, tak jak sklonowanie owcy nie doprowadziło do powstania fałszywej owcy. Wręcz przeciwnie: techniki laboratoryjne pozwalają uzyskać mięso nieskażone hormonami, pestycydami, bakteriami E. coli czy konserwantami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych BB
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/Wyp. (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej